Les Clinicoeurs de la Salm v.z.w.

"Les Clinicoeurs de la Salm" All rights reserved Copyright 2022

Wat de pers over ons zegt...

24-12-2020 Vlan | Digitale editie
ECHOS_MALMEDIE woensdag 02 december Pagina:0/1 02/12/2020


De vzw Clinicœurs biedt wellnessruimten aan het personeel van de kliniek! Catherine Goffin
Professor Marc Thiry, Emilie Thunus en Suzanne Laurent.


Een primeur in België bij CHRAM!
Op vrijdag 6 november werden de ruimten gewijd aan het welzijn van het CHRAM- personeel, ingehuldigd,
De heer Jacques Remy Paquay, voorzitter van CHRAM, de heer Stephan Dubois, algemeen directeur, en mevrouw Judith Lemaire, directeur van de verpleegkundige dienst, waren allen enthousiast over dit idee, omdat zij weten hoe zwaar het personeel van de kliniek het hele jaar door te lijden heeft, en meer in het bijzonder tijdens deze Covid-periode.
Het zijn drie prachtig ingerichte kamers in de geest van Snoezelen, die tot doel hebben een moment van ontspanning te bieden aan het verplegend personeel en het ziekenhuispersoneel, die in deze Covid-periode onder grote druk staan. “Deze plaatsen zijn bestemd voor alle ziekenhuispersoneel dat er behoefte aan heeft", verklaart mevrouw Suzanne Laurent, vice-voorzitster van de VZW Les Clinicœurs. Het verplegend personeel, natuurlijk, maar ook het onderhoud en administratief personeel.
We moeten vermelden dat verschillende  therapeuten  (massages,  craniale massages, yoga, raïki...) binnenkort op vrijwillige basis beschikbaar zullen zijn om   het reeds aanwezige aanbod van ontspanning aan te vullen. Maar we zullen gewoon even moeten wachten tot de gezondheidssituatie het toelaat.
Professor Marc Thiry, stichter van de School van Snoezelen in België, legt ons het concept van deze methode uit: "In een periode van stress is het van essentieel belang om preventieve middelen in te zetten tegen
burn out, de professionele uitputting die het gevolg is van chronische stress op het werk. De Snoezelen - techniek biedt een onmiddellijk welzijn aan de persoon. Het is gebaseerd op het ontwaken voor de buitenwereld, via het lichaam en de vijf zintuigen.
Emilie Thunus, de opvoedster verantwoordelijk voor Snoezelen in de regio Grand   Est en opgeleid door professor Marc Thiry, verwoordt haar gevoelens: "We betreden een andere wereld, we zijn niet langer in het ziekenhuis. Wij bieden mensen de mogelijkheid om zich te ontspannen in een verlichte omgeving van hun keuze, in  stilte of door te luisteren naar hun favoriete muziek.

Ze kunnen gaan zitten waar ze willen: op het waterbed dat verwarmd is tot lichaamstemperatuur terwijl ze de trillingen van de muziek op hun rug voelen, of op de hangmat of de schommel terwijl ze een kruidenthee of een koffie drinken. De mensen die deze kamer binnenkomen, maximaal drie personen tegelijk, kunnen dan, voordat zij ontspannen naar huis gaan, elkaar over hun ervaring vertellen of vertellen over hun dag.

De tweede kamer, even goed omgevormd, bestaat uit een andullatie-tafel en een massagefauteuil. Marie Claire LOFFET, zittend in de massagestoel, zegt: "Het is heel ontspannend, het voelt echt goed. Ik weet zeker dat het personeel deze 15 minuten erg goed zal vinden”.
De heer Jacques Remy Paquay, voorzitter van het ziekenhuiscentrum, heeft dezelfde relaxstoel kunnen uitproberen, en we kunnen zeggen dat hij zijn dag ongetwijfeld veel ontspannener zal zijn begonnen...
Het personeel kan zowel vóór als na de werkdag of zelfs op een vrije dag, van deze infrastructuur gebruik maken, indien de betrokkene dit wenst. Hoewel de ondersteuning in het begin van essentieel belang is om de mensen vertrouwd te maken met de werking van de ter beschikking gestelde apparatuur, is het de bedoeling dat de gebruikers op lange termijn in staat zijn deze ruimtes zelfstandig te gebruiken.
De vzw Les Clinicœurs de la Salm, hier vertegenwoordigd door de dynamische mevrouw Suzanne Laurent, vice-voorzitster van de VZW, is zeer trots op het resultaat van dit project, een primeur in België. "We zijn hierin geslaagd, dankzij de investering van vele vrijwilligers.
Wij hebben dit kunnen doen dankzij hun inzet. Vanaf het begin van deze crisis hebben veel mensen meegewerkt aan het maken van maskers of gehaakte poppen met de beeltenis van het verplegend personeel. Dankzij hen, maar ook dankzij de solidariteit van de kopers, hebben we een heel mooi bedrag bij elkaar kunnen krijgen. We hebben maskers uitgedeeld aan vele tehuizen en instellingen, maar ook 4000 euro gedoneerd aan het Medisch Centrum van Bra Heliport. Het Casino de Spa heeft 5000 euro geïnvesteerd voor de aankoop van ontspannings- en massagestoelen, en wij hebben besloten dit bedrag te verhogen om deze ontspanningsruimten in te richten en te vervolledigen. Dankzij solidariteit konden wij 9000 € voor dit project uittrekken. Dank aan iedereen!

De VZW heeft geen gebrek aan ideeën en projecten. Tussen de clowns die de mensen aan het lachen maken, de clinitalenten die het talent van elke persoon in de verf zetten, de clinijunioren die de relaties tussen de generaties bevorderen, zijn de dagen van de vrijwilligers druk bezet. Iedereen weet dat deze VZW alleen kan overleven met de steun van vrijwilligers en de solidariteit van de mensen die hier werken. Aarzel niet om de Facebook-pagina van de vzw (Clinicœurs Asbl) te raadplegen, evenals de website (www.Clinicœursdelasalm.be), die binnenkort een e- shop zal hebben, want het is dankzij u allen dat de vzw kan leven en een glimlach   kan bieden...
Mevrouw Suzanne Laurent, Les Clinicœurs de la Salm: 0493/71.87.37
Mevrouw Emilie Thunus, vrijwilligster van Clinicœurs, verantwoordelijk voor snoez: 0494/93.28.41
Professor Marc Thiry: www.snoezelensansfrontières.org